Seizoensthema 2019 - 2020

Jaarthema: Gemeente zijn!Gemeente Zijn

Hierbij weer een nieuw a4 voor het gemeente-thema. Helaas kunnen door het coronavirus veel activiteiten niet doorgaan. We hebben er wel voor gekozen om het thema te laten staan. Ook is er dit A4tje met gesprekvragen, waar je met anderen thuis of via telefoon of internet over door kan spreken.

Gespreksvragen
1. Wat vind jij: in onze samenleving mag je er zijn, hoe je ook bent. Of zijn er juist allerlei verwachtingen en eisen?
2. Wat maakte dat Jezus oordeelswoorden sprak over de inwoners van Galilea.
3. Rondom Jezus, de Messias, gebeuren er veel wonderen en gaat het licht schijnen. Wat merk je nu van het herstel dat Jezus geeft? Of is dat vooral iets voor de nieuwe hemel en aarde?
4. Is Jezus werkelijk in jouw leven aanwezig als de levende?
5. Er is een boek dat heet ‘vrij van moeten’. Iemand die nam afscheid van de kerk en was blij niet meer zoveel te moeten. Ervaar jij dat er veel moet in de kerk? Is er in de kerk een houding zoals de Farizeeën hadden?
6. Jezus bevrijdt ons van de last van de zonden. Breng jij werkelijk de last van de zonden en gebrokenheid bij Jezus, omdat je gelooft dat Hij kan herstellen en bevrijden?
7. In hoeverre geloof je zelf dat je kostbaar bent in de ogen van Jezus, een parel in Gods hand? 
8. Hoe ga je om met anderen? Hoe geef je de liefde van Jezus door en laat je merken dat anderen ook mogen komen zoals ze zijn en niet eerst van alles hoeven te presteren en aan eisen hoeven te voldoen?
9. Het juk van Jezus is zacht en licht omdat Hij zelf zachtmoedig en nederig is. Hoe kun je zelf groeien in die houding richting anderen? Lukt het je om het juk op je te nemen?
10. Hoeveel tijd besteed je eraan om God te danken voor zijn liefde?

Overzicht van het Jaarthema Gemeente zijn!
3 nov …in de praktijk
5 jan …met generaties
2 feb … en eenzaamheid
1 mrt … in Gods schepping
5 apr … en jij mag er zijn
3 mei … in je eigen omgeving
1 juni … sing out?

Thema-activiteiten april
Geen samenkomsten, maar wel activiteiten voor kinderen en jongeren (en iedereen die mee wil doen een activiteit)
1. Maak een mooie tekening, knutselwerk of kaart en stuur die naar iemand in je wijk. Maak er een foto van voor op de beamer.
2. Doe iets speciaals voor iemand in deze tijd en maak er een foto van (bijv. muziek maken voor het verpleeghuis).
3. In verband met het maandthema: Je mag er zijn! Maak iets moois waar je goed in bent (playmobiel, Lego, tekening, knutselwerkjes, bloemstuk, enz) Maak er een foto (evt. selfie) van en stuur het op!
4. Schrijf een mooie (paas) boodschap op papier en maak daarvan een leuke foto. En stuur deze op. Mail of app naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-49009153. Dit kan de hele maand april.

Samenvatting Preek, 5 april 2020, Ds. D.S. Dreschler
‘Je mag er zijn’, dat hoor je op veel verschillende manieren in onze tijd. Op internet, op school, in de samenleving: je telt mee, je hoort erbij. Maar voel je dat ook altijd zo? In de kerk mag je er zijn … in en door Jezus Christus. Omdat Hij uit liefde zijn leven gaf en stierf aan het kruis. 

Je mag er zijn … in Jezus Christus
Tegenover de boeren, vissers en stedelingen van Galilea lijkt Jezus anders te spreken. Hij spreekt juist woorden van oordeel. Hij wijst hen op hun ongeloof. Waarom? Omdat Hij juist in die steden zijn liefde had laten zien. Omdat Hij juist daar wonderen had verricht en zieken had genezen. Mensen met een besmettelijke ziekte weer onder de mensen had gebracht. Maar de mensen hadden niet geloofd, waren gewoon doorgegaan met hun leven. Daarom zullen zij zwaarder gestraft worden: ze hadden het kunnen weten. Jezus wil dat je Hem ook aanneemt als de verlosser die voor jou zijn leven gegeven heeft.

Je mag er zijn … kom zoals je bent
Daarom zegt Hij: Kom bij mij! Een hartelijke uitnodiging. Het gaat niet om een overtuiging, een boek, een groep mensen … het gaat om Jezus zelf. Dat je bij Hem komt en zijn woorden in je gaan wonen. Dat je zijn liefde aanneemt. Je mag er zijn … in, door en met Jezus Christus. Kom zoals je bent. Probleem in de tijd van Jezus, en in onze tijd, is dat mensen vaak allerlei eisen stellen. Er worden geboden en regels opgelegd. Je moet aan voorwaarden voldoen. Mensen doen dingen omdat ze moeten. Dan word je opgejaagd en moe. Kun je je zomaar buitengesloten voelen. Je kunt je ook minderwaardig voelen om je zonden. Wanneer je zo met elkaar omgaat, ga je elkaar de maat nemen en is er weinig ruimte. Jezus zegt juist: je mag bij Mij komen zoals je bent. Ik ben nederig en zachtmoedig. Ik wil de minste zijn, in woorden en daden.

Je mag er zijn … in liefde voor God en je naaste
Hij vraagt om zijn juk op je te nemen: een juk dat goed zit en dat licht is. Dat je helpt om je leven te ontwikkelen in de goede richting. In geloof, hoop en liefde. Zodat er geestelijke groei is, verwondering, omzien, geven en delen. Zodat je uiteindelijk op de knieën gaat en je Vader in de hemel aanbidt. Dankzij Hem mag je komen zoals je bent, mag je er zijn, in Christus.

Preek Rooster

21 juli 2024 09:00
Ds. J.H. Dunnewind
21 juli 2024 11:00
Ds. J.H. Dunnewind
21 juli 2024 14:30
Ds. R.P. Heij
28 juli 2024 09:00
Ds. J.B.K. de Vries
Emeritus Balkbrug
28 juli 2024 11:00
Ds. J.B.K. de Vries
28 juli 2024 14:30
Br. A.J. Mooibroek

Activiteiten

02 aug 2024 20:15
Kampvuur avond
Vuur - muziek - aanbidding - koffie/thee - chocolademelk - bijbel - marsmellows - gebed - verbinding - hapje - drankje

Alles is mogelijk voor wie geloofd

Neem gerust iemand en/of je muziekinstrument mee.
Info 06-111863535 / 06-12868437

Dagelijks Woord

Als jullie dus, ook al zijn jullie slecht, je kinderen al goede gaven schenken, hoeveel te meer zal jullie Vader in de hemel dan het goede geven aan wie hem daarom vragen. -- Matteus 7:11